WRT54GS V7 Flashing New Instructions..Also Bricked Routers

Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    DD-WRT Forum Forum Index -> Broadcom SoC based Hardware
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Author Message
shoaibbhatti
DD-WRT Novice


Joined: 21 Mar 2007
Posts: 24

PostPosted: Thu Feb 14, 2008 7:52    Post subject: WRT54GS V7 Flashing New Instructions..Also Bricked Routers Reply with quote
Thanks to Brainslayer and Tornado for their help. As previous topic was becoming long. So I decided to write it for users.

Please follow following procedure to FLASH your WRT54GS v7 (also WRT54G v8 )

1. Press reset button for 6 seconds after Power On WRT54GS v7
2. Give your PC/laptop Fix IP 192.168.1.100 and plug network cable between PC and Wireless Router
3. Open browser (IE or Mozilla etc) write http://192.168.1.1
4. Give user/password admin admin to login into Router
5. Download Following files. Also TFTP Utility from Linksys: ftp://ftp.linksys.com/pub/network/befsx41_Tftp.exe
TFTP Utility is must ir you are doing through Windows

6. Click on Administration-->Upgrade Firmware
7. Click on Browse, select vxworkskillerGSv7-v3.bin and click Upgrade
8. Wait for process to complete. Then click Continue Button
9. Wait for 3 minutes minimum
10. Then run TFTP utility from Linksys
11. Write Server: 192.168.1.1
12. Browse file dd-wrt.v24_micro_wrt54gv8.bin
13. Click Upgrade button. It would take few seconds
14. Wait for 2-3 Minutes after Success Full Upgrade. Don't be panic
15. Now if WLAN light is ON , you are successful. Now access it with browser http://192.168.1.1 user= root & password= admin

If all lights are ON, your router is bricked. Follow follow procedure to UnBrick it

First i want to thanks Tornado for all the help.

I got my WRT54GSV7 bricked with all lan and internet light on, No power and wan light and can't ping
I tryed wholeflash and nothing, still the same.
Than i ask Tornado for help and now my router is alive again and works fine.

What i did:
Made a JTAG cable and stick in one computer with nothing runing, just windows XP pro SP2.
Than i use the new Tjtag utility by Tornado, on link http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=22655

tjtag -probeonly /noemw
=================================================
WRT54G/GS EJTAG Debrick Utility v4.8-Tornado-MOD
=================================================

Probing bus ... Done

Instruction Length set to 8

CPU Chip ID: 00010101001101010100000101111111 (1535417F)
*** Found a Broadcom BCM5354 KFBG Rev 1 CPU chip ***

- EJTAG IMPCODE ....... : 00000000100000010000100100000100 (00810904)
- EJTAG Version ....... : 1 or 2.0
- EJTAG DMA Support ... : Yes

Issuing Processor / Peripheral Reset ... Done
Enabling Memory Writes ... Skipped
Halting Processor ... <Processor Entered Debug Mode!> ... Done
Clearing Watchdog ... Done

Probing Flash at (Flash Window: 0x1fc00000) ... Done

Flash Vendor ID: 00000000000000000000000010001001 (00000089)
Flash Device ID: 00000000000000001000100011000011 (000088C3)
*** Found a Intel 28F160C3 1Mx16 BotB (2MB) Flash Chip ***

- Flash Chip Window Start .... : 1fc00000
- Flash Chip Window Length ... : 00200000
- Selected Area Start ........ : 00000000
- Selected Area Length ....... : 00000000



*** REQUESTED OPERATION IS COMPLETE ***


So router is responding, than i put cfe.bin back to router

Tjtag -flash:cfe /noreset

last block
[ 99% fLASHED]1fc3fff0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
Done <cfe.bin LOADED INTO fLASH Memory ok>

=========================
Flashing Routine Complete
=========================
elapsed time: 625 seconds

*** REQUESTED OPERATION IS COMPLETE ***

I Wait about 5 minutes to turn off the router. Turn on again and..

ALL LIGHTS OFF and responding ping.

Than i use tftp to put the dd-wrt firmware
tftp -i 192.168.1.1 put dd-wrt.v24_micro_wrt54gv8.bin

Transferência bem sucedida: 1761280 bytes em 3 segundos, 587093 bytes/s
In English: Transfer OK: 1761280 bytes in 3 seconds....

I din´t reset the router and the power light just come ON.

Now my router is alive and works fine.



vxworkskillerGv8-v3.bin
 Description:

Download
 Filename:  vxworkskillerGv8-v3.bin
 Filesize:  367.26 KB
 Downloaded:  5105 Time(s)


dd-wrt.v24_micro_wrt54gv8.bin
 Description:

Download
 Filename:  dd-wrt.v24_micro_wrt54gv8.bin
 Filesize:  1.67 MB
 Downloaded:  7928 Time(s)


vxworkskillerGSv7-v3.bin
 Description:

Download
 Filename:  vxworkskillerGSv7-v3.bin
 Filesize:  367.27 KB
 Downloaded:  6741 Time(s)



Last edited by shoaibbhatti on Sun Feb 17, 2008 17:06; edited 1 time in total
Sponsor
Venice
DD-WRT Novice


Joined: 13 Feb 2008
Posts: 32

PostPosted: Thu Feb 14, 2008 11:12    Post subject: Reply with quote
I've just updated my GSv7 too (micro v24 RC5) but there're 2 problems:

1. The signal is weak, compare to linksys original firmware.

2 Repeater mode is not working, the router can receive signal from another AP (listed in "wireless nodes" as 00:13:10:F4:27:C1 - eth1 N/A -89 -105 16 6%) but can't transmitt it again.

shoaibbhatti
DD-WRT Novice


Joined: 21 Mar 2007
Posts: 24

PostPosted: Thu Feb 14, 2008 11:48    Post subject: Repeater Mode Reply with quote
RC5 Work fine with Repeater mode
From URL:
http://www.dslreports.com/forum/r19727126-DDWRT-and-repeater-Bridge-mode

repeater bridge uses same subnet - you have to assign an IP to the bridge LAN address on the same subnet of your AP

give your Virtual WLAN a different SSID than the main WLAN (for ex: DanLan and DanLan-Rpt1)

I used WPA TKIP on both the WLAN dna VWLAN

I used the WIKI pretty much verbatim

Restore Factory Defaults on Secondary(DD-WRT) Router
Connect to the secondary router via wired or wireless client keeping in mind the dd-wrt default settings for dhcp pool and ssid
Open the Wireless -> Basic Settings tab
Wireless Mode : Repeater Bridge
Wireless Network Mode : Match Primary Router
Wireless Network Name(SSID) : Match Primary Router
Wireless Channel : Match Primary Router
Wireless SSID Broadcast : Enable
Network Configuration : Bridged
Save Settings
Virtual Interfaces Section
Add
Wireless Network Name(SSID) : Different from Primary Router
Wireless SSID Broadcast : Enable
AP Isolation : Disable
Network Configuration : Bridged
Save Settings
Open the Setup -> Basic Setup tab
Connection Type : Disabled
IP Address : 192.168.1.2 (Assuming Primary Router IP is 192.168.1.1)
Mask : 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1 (again assuming Primary Router IP is 192.168.1.1)
Assign WAN Port to Switch : Checked or Unchecked - your choice
Save Settings
Open the Security -> Firewall tab
Uncheck all boxes
Disable SP1 firewall
Save Settings
Open the Status -> Wireless tab [redhawk - If this step is performed the repeater bridge may not work - skip to Step 8]
Wiviz Survey (or Site Survey)
Join Primary Router
Continue
Open the Administration tab
APPLY Settings (In V24 after 07/04/07...use Save for previous versions)
shoaibbhatti
DD-WRT Novice


Joined: 21 Mar 2007
Posts: 24

PostPosted: Thu Feb 14, 2008 12:10    Post subject: Increase Range Reply with quote
You can increase range by maximizing power to 100mW. No cooling is required at this power

Try 8db Home-made Antenna from following UR:

http://www.lincomatic.com/wireless/collinear.html

I am using it. Very effective in range and performance. Change only One of the antenna with this. Make Receive Antanna to 8db and Transmit Antenna to Router's own 2-3db Antenna
Venice
DD-WRT Novice


Joined: 13 Feb 2008
Posts: 32

PostPosted: Thu Feb 14, 2008 18:06    Post subject: Reply with quote
Thank you, i've got it, but there' are something wrong with the TX Packer, i think:



Do you have any idea? Should I upgrade to RC6.2? Another problem that the security in repeater mode, i can't set WPA even WEP because it make the signal unstable (ping 192.168.0.1 30 loops lost about 7-Cool
biggy boy
DD-WRT User


Joined: 15 Feb 2008
Posts: 221
Location: Ontario Canada

PostPosted: Fri Feb 15, 2008 3:43    Post subject: So I just bricked my router Reply with quote
So I bricked my new router Shocked

This what I have wrt54g v8.00.2 stock firmware.

This is what I did.

Downloaded the files from Tornado's folder
and saved them to my desktop
vxworkskillerv8-v3.bin and wrt54g v8 v8.00.0 fw. bin

setup tftp ready to go.

set the router to factory default
Upgraded the flash to the vxworkskiller
I then got a white screen with black border that said "upgrade successful rebooting" there was an ok button I pushed it and the screen stayed there. I waited 30 seconds the screen was still there.
I then tftp the wrt54g v8 v8.00.0 fw. bin to the router it said " successful" I then waited 3 minutes and powered off the router and back on.
The cisco light did not come on and the far right light just flashed along with the port light i could not get back into the router from my Internet explore screen.

Should I have waited for the white screen that said rebooting to change to a different screen before tftp the wrt54 file?

what do you think.

Glen
TheTechnician
DD-WRT Novice


Joined: 13 Feb 2008
Posts: 33

PostPosted: Fri Feb 15, 2008 5:40    Post subject: Reply with quote
Hello there, i was able to set up my wrt54GS v7 with the dd-wrt.v24_micro_wrt54gv8.bin thats the RC5 right ?
I was mad because at first when i did the firm upgrade froms linksys original the singnal range drops noticeable a lot using the ddwrt firm using as an AP, but i decided to take that router to my girlfriend house (2 houses next to mines) and set it up as a Repeater, that way she got from 0 to 1 signal bar in the porch (without Repeater) to an amazing steady 4 to 5 siganl bar inside the entire house, surfing net, downloading more or less at the same speed that in my house, i say is cool and enough for surf, download music and see youtube videos but ....

The problem is here ..... I have my original DSL modem/router as the host and the WRT54GS v7 with the dd-wrt.v24_micro_wrt54gv8.bin installed.
The problem is that my girlfriend want to play in shes Xbox 360 live but dont pass the NAT step, so it said the NAT is strict, I want to open it so i can play.
I know you are going to say open the ports 88 and 3074 and etc but i really did read about every method and nothing, Like static ip etc. nothing work to me !!!
Can someone point me to the right direction ?
I need to downgrade/upgrade the firmware ?
please help me THX
TheTechnician
DD-WRT Novice


Joined: 13 Feb 2008
Posts: 33

PostPosted: Fri Feb 15, 2008 5:44    Post subject: Reply with quote
biggy boy did you tryied to re tftp again?
shoaibbhatti
DD-WRT Novice


Joined: 21 Mar 2007
Posts: 24

PostPosted: Fri Feb 15, 2008 6:33    Post subject: Good Job Reply with quote
TheTechnician:
You have done a good by upgrading with dd-wrt...bin
enable UPNP in your router. I think it would solve your problem with XBox

BiggyBoy:

The method for installing dd-wrt...bin firmware was in first post.
You have to power of after vxworkskiller then power on and wait for 2 minutes
then again power off and on your router
then TFTP dd-wrt firmware


Venice:
Increase power to 75
Change channel to other (it shouldn't interfere with other devices)
If you don't connect any Wireless Device with router, there may be TX Errors. Check after connecting some Wireless Client
Tornado
DD-WRT Developer/Maintainer


Joined: 07 Jun 2006
Posts: 2087
Location: Odessa, Ukraine

PostPosted: Fri Feb 15, 2008 7:19    Post subject: Reply with quote
@biggy boy

The firmware you flashed or tftp'd was the original linksys firmware, not dd-wrt, try flashing with dd-wrt

_________________
Want JTAG support - Donate a router
or Donate with PayPal !

My preferred parallel jtag adapter:
TIAO Parallel adapter

Tjtag website - http://tjtag.com

Compiling DD-WRT on:
AMD Phenom II X6 1090T @ 3926.667 Mhz

Aptosid X64 - Debian SID X64
Ubuntu 10.10 X64 - Arch X64
biggy boy
DD-WRT User


Joined: 15 Feb 2008
Posts: 221
Location: Ontario Canada

PostPosted: Fri Feb 15, 2008 11:46    Post subject: Reply with quote
Tornado wrote:
@biggy boy

The firmware you flashed or tftp'd was the original linksys firmware, not dd-wrt, try flashing with dd-wrt

What LOL I did ok i'll try but did I do the steps right? So you do not have a copy of the dd-wrt in your Tonado file? I thought you had your own version there.

Thanks
Glen
Tornado
DD-WRT Developer/Maintainer


Joined: 07 Jun 2006
Posts: 2087
Location: Odessa, Ukraine

PostPosted: Fri Feb 15, 2008 11:49    Post subject: Reply with quote
No, I put that there in case someone had a hard time finding that version of the original Gv8 firmware, its not online anymore, I think a different version is there now.

Looks like you did all the steps right.

_________________
Want JTAG support - Donate a router
or Donate with PayPal !

My preferred parallel jtag adapter:
TIAO Parallel adapter

Tjtag website - http://tjtag.com

Compiling DD-WRT on:
AMD Phenom II X6 1090T @ 3926.667 Mhz

Aptosid X64 - Debian SID X64
Ubuntu 10.10 X64 - Arch X64
Tornado
DD-WRT Developer/Maintainer


Joined: 07 Jun 2006
Posts: 2087
Location: Odessa, Ukraine

PostPosted: Fri Feb 15, 2008 11:51    Post subject: Reply with quote
@shoaibbhatti

Just remember, I modified the V3 Killer and reversions to self reboot on certain steps, powering off or unplugging at the wrong time could cause big problems.

_________________
Want JTAG support - Donate a router
or Donate with PayPal !

My preferred parallel jtag adapter:
TIAO Parallel adapter

Tjtag website - http://tjtag.com

Compiling DD-WRT on:
AMD Phenom II X6 1090T @ 3926.667 Mhz

Aptosid X64 - Debian SID X64
Ubuntu 10.10 X64 - Arch X64
TheTechnician
DD-WRT Novice


Joined: 13 Feb 2008
Posts: 33

PostPosted: Sat Feb 16, 2008 3:42    Post subject: Reply with quote
@shoaibbhatti

Nop, that doesnt work neither. I getting crazy with this problem. Any other recommendation ?
Tornado
DD-WRT Developer/Maintainer


Joined: 07 Jun 2006
Posts: 2087
Location: Odessa, Ukraine

PostPosted: Sat Feb 16, 2008 4:11    Post subject: Reply with quote
@TheTechnician
What is happening with your router, what seems to be the problem ?

_________________
Want JTAG support - Donate a router
or Donate with PayPal !

My preferred parallel jtag adapter:
TIAO Parallel adapter

Tjtag website - http://tjtag.com

Compiling DD-WRT on:
AMD Phenom II X6 1090T @ 3926.667 Mhz

Aptosid X64 - Debian SID X64
Ubuntu 10.10 X64 - Arch X64
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next Display posts from previous:    Page 1 of 9
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    DD-WRT Forum Forum Index -> Broadcom SoC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum