Support for: TP-LINK Model: TP-WA801ND

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Author Message
Vaako
DD-WRT User


Joined: 10 Jun 2009
Posts: 249

PostPosted: Sun Jan 29, 2012 20:54    Post subject: Reply with quote
I found a picture of the PCB:


_________________
Regards,
Vaako

1x Netgear R7000 Nighthawk DD-WRT DD-WRT v24-sp2 (02/04/14) std (SVN revision 23503)
1x Ubiquiti RouterStation Pro DD-WRT v24-sp2 (12/24/13) std (SVN revision 23204)
1x Asus RT-N16 SVN revision 20675 NEWD-2 K2.6
1x Linksys E4200 v24-sp2 (12/24/13) mega NEWD-2 K3.x (SVN revision 23204)
1x Buffalo WZR-HP-G300NH B0 B0 Gargoyle FW
1x Linksys WRT600N v1.1 (Bricked)
1x Linksys WRT54GL v1.1 (DD-WRT)
1x Linksys WRT54GS v2.2 (DD-WRT)
1x Linksys RVS4000 (stock fw)
3x D-Link DWL-7100AP (openWRT)
2x TP-Link TL-WA801ND (Bridge mode) 100mW TX-Power
Asus WL-520GU SVN 16403M NEWD-2 Eko std-nokaid
4x Fonera with Gargoyle FW
Sponsor
Vaako
DD-WRT User


Joined: 10 Jun 2009
Posts: 249

PostPosted: Wed Feb 01, 2012 13:54    Post subject: Reply with quote
Today I have soldered an serial header to the PCB and have discovered a strange problem!

The serial header is standard:

Pin 1 = Tx
Pin 2 = Rx
Pin 3 = GND
Pin 4 = 3.3v

Terminal standard settings as:

Baud = 115200
Data bits = 8
Parity = None
Stop bits = 1
Handshaking = None

Tested with (Hyper Terminal & RealTerm)

But all I see in the terminal is jibrisch:

Code:
###idàUsingþIn:øNet:: cethüethüethùATøethù##ðOK
þBootýLinuxþߟ{ó›[{óûû›ÿŸþþý›ýýÿÿ››ÿÿÿÿ{ÿÿûÿ{ÿÿ{ÿÿÿÿoþûÿÿÿÿÛÿ›ÿoþÿÿÿ¾›{ûÒðûóÛÿ›Ûÿ›Ûÿ›cmþÿÿÿÿóÿÿÿÿÿ{ÿÿÿÿÿûÿÿÿðü›ðø->ÏÎÛÿ›IPøÿTCüüüÿÛÿ›Ûÿ›¿ÿ¿ÿVFS:ÿÿÿ›ÿFrÿÿ›ÿ
iniÿAlgorùýÿip_connüÿûûÿinsmoüÿinsmoüinsmoüÿinsmoüÿinsmoüÿinsmoüÿinsmoüÿinsmoüÿinsmoüinsmoüinsmoüinsmoüÿinsmoüinsmoüinsmoüinsmoüÿinsmoüÿinsmoüÿinsmoüþinsmoüÿinsmoüinsmoüþNow ÿNow sys_moäþsys_moäþsys_moä›ÿÿñoþÿphy_såPortü
 (nËëATøÿATøsys_moü›ÿÿÿÿsys_moü›ÿÿÿÿsys_moü›ÿÿÿÿÿsys_moü›ÿÿÿÿphy_såÿÿpÿmëpþmëpþmëPortüPoòÿPoòÿPoòÿdeviã[›óÿNow phy_seÿÿpþmëpþmëpþmëPortüPozÿPoòÿPoòÿath_üath_üwlan:ÿÿùÿath_rýíÿÿÿoath_üÿÿÿÿoath_üÿùÿwifiüÿÍwlan_måÿûóÿÿÿowlan:ÿCountþómaxrùCountþóbr0¿ÿphy_seÿÿpþmëpþmëpþmëPortüPorÿPorÿPozÿdeviã[›óÿþÿÿÛ¶óÿëbr0ÿÿ
OüCountþóbr0ÿÿÿþÛ¶ÿÿÿë


Somewhere you can see Boot Linux but nothing usable realy!

I have experimented with changing settings as Baud rate, Parity, Stop bits, Stop bits etc... etc... none of them give any good result.

In the end I have also tried Terminal v1.9b by Br@y that allows you to set custom Baud rates but also with no success.

Ps. there is nothing wrong with RS232-TTL converter I have four of them and they perform okay on any other device.

Any help on this is welcome!!!!

_________________
Regards,
Vaako

1x Netgear R7000 Nighthawk DD-WRT DD-WRT v24-sp2 (02/04/14) std (SVN revision 23503)
1x Ubiquiti RouterStation Pro DD-WRT v24-sp2 (12/24/13) std (SVN revision 23204)
1x Asus RT-N16 SVN revision 20675 NEWD-2 K2.6
1x Linksys E4200 v24-sp2 (12/24/13) mega NEWD-2 K3.x (SVN revision 23204)
1x Buffalo WZR-HP-G300NH B0 B0 Gargoyle FW
1x Linksys WRT600N v1.1 (Bricked)
1x Linksys WRT54GL v1.1 (DD-WRT)
1x Linksys WRT54GS v2.2 (DD-WRT)
1x Linksys RVS4000 (stock fw)
3x D-Link DWL-7100AP (openWRT)
2x TP-Link TL-WA801ND (Bridge mode) 100mW TX-Power
Asus WL-520GU SVN 16403M NEWD-2 Eko std-nokaid
4x Fonera with Gargoyle FW
Sash
DD-WRT Guru


Joined: 20 Sep 2006
Posts: 17473
Location: Hesse/Germany

PostPosted: Wed Feb 01, 2012 15:47    Post subject: Reply with quote
maybe some resistors are missing on the pcb
_________________
Forum Guidelines...How to get help
&
Forum Rules
&
RTFM/STFW
&
Throw some buzzwords into the WIKI search Exclamation
_________________
I'm NOT rude, just offer pure facts!
_________________
Atheros (TP-Link & Clones, etc ) debrick service in EU
_________________
Guide on HowTo be Safe, Secure and Protect Your Online Anonymity!
Vaako
DD-WRT User


Joined: 10 Jun 2009
Posts: 249

PostPosted: Wed Feb 01, 2012 20:07    Post subject: Reply with quote
all the six resistors 3 for Rx 3 for Tx are in place at the PCB so thats not the problem.

I never have seen this before and I have do this on many routers and AP's this way.

I just dont get it.

_________________
Regards,
Vaako

1x Netgear R7000 Nighthawk DD-WRT DD-WRT v24-sp2 (02/04/14) std (SVN revision 23503)
1x Ubiquiti RouterStation Pro DD-WRT v24-sp2 (12/24/13) std (SVN revision 23204)
1x Asus RT-N16 SVN revision 20675 NEWD-2 K2.6
1x Linksys E4200 v24-sp2 (12/24/13) mega NEWD-2 K3.x (SVN revision 23204)
1x Buffalo WZR-HP-G300NH B0 B0 Gargoyle FW
1x Linksys WRT600N v1.1 (Bricked)
1x Linksys WRT54GL v1.1 (DD-WRT)
1x Linksys WRT54GS v2.2 (DD-WRT)
1x Linksys RVS4000 (stock fw)
3x D-Link DWL-7100AP (openWRT)
2x TP-Link TL-WA801ND (Bridge mode) 100mW TX-Power
Asus WL-520GU SVN 16403M NEWD-2 Eko std-nokaid
4x Fonera with Gargoyle FW
Vaako
DD-WRT User


Joined: 10 Jun 2009
Posts: 249

PostPosted: Fri Feb 03, 2012 18:45    Post subject: Reply with quote
I have discovered the problem, the RS232-TTL chip from maxim nedded 5v and I give it 3.3v that was available on the PCB, I even try to fed it with USB 5v but with no results.
Now I use the smd version of the max chip and do work fine from 3.3v to 5v.

Now I was able to see the Boot log:

Quote:
U-Boot 1.1.4 (Feb 14 2011 - 14:28:31)

AP93 (ar7240) U-boot
DRAM:
sri
#### TAP VALUE 1 = 7, 2 = 8
32 MB
id read 0x100000ff
flash size 4194304, sector count = 64
Flash: 4 MB
Using default environment

In: serial
Out: serial
Err: serial
Net: ag7240_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0xf cfg2 0x7014
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
eth0 up
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0xf cfg2 0x7214
eth1: 00:03:7f:09:0b:ad
ATHRS26: resetting s26
ATHRS26: s26 reset done
eth1 up
eth0, eth1
Autobooting in 1 seconds
## Booting image at 9f020000 ...
Uncompressing Kernel Image ... OK

Starting kernel ...

Booting AR7240(Python)...<0>
Linux version 2.6.15--LSDK-7.3.0.300 gcc version 3.4.4 #1 Mon Feb 14 14:32:06 CST 2011
flash_size passed from bootloader = 4
CPU revision is: 00019374
Determined physical RAM map:
memory: 02000000 @ 00000000 (usable)
User-defined physical RAM map:
memory: 02000000 @ 00000000 (usable)
Built 1 zonelists
Kernel command line: console=ttyS0,115200 root=/dev/mtdblock2 rootfstype=squashfs init=/sbin/init mtdparts=ar7100-nor0:128k(u-boot),1024k(kernel),2816k(rootfs),64k(config),64k(art) mem=32M
Primary instruction cache 64kB, physically tagged, 4-way, linesize 32 bytes.
Primary data cache 32kB, 4-way, linesize 32 bytes.
Synthesized TLB refill handler (20 instructions).
Synthesized TLB load handler fastpath (32 instructions).
Synthesized TLB store handler fastpath (32 instructions).
Synthesized TLB modify handler fastpath (31 instructions).
Cache parity protection disabled
PID hash table entries: 256 (order: 8, 4096 bytes)
Using 200.000 MHz high precision timer.
Dentry cache hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)
Inode-cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
Memory: 30548k/32768k available (1368k kernel code, 2204k reserved, 291k data, 128k init, 0k highmem)
Mount-cache hash table entries: 512
Checking for 'wait' instruction... available.
NET: Registered protocol family 16
Returning IRQ 48
AR7240 GPIOC major 0
squashfs: version 3.3 (2007/10/31) Phillip Lougher
squashfs: LZMA suppport for slax.org by jro
Initializing Cryptographic API
io scheduler noop registered
io scheduler deadline registered
Serial: 8250/16550 driver $Revision: #1 $ 1 ports, IRQ sharing disabled
serial8250.0: ttyS0 at MMIO 0x0 (irq = 19) is a 16550A
RAMDISK driver initialized: 1 RAM disks of 8192K size 1024 blocksize
PPP generic driver version 2.4.2
PPPoX init, max protocols:3
NET: Registered protocol family 24
pppox protocol 0 register. max:3
cmdlinepart partition parsing not available
Searching for RedBoot partition table
5 RedBoot partitions found on MTD device ar7240-nor0
Creating 5 MTD partitions on "ar7240-nor0":
0x00000000-0x00020000 : "boot"
0x00020000-0x00120000 : "kernel"
0x00120000-0x003e0000 : "rootfs"
0x003e0000-0x003f0000 : "config"
0x003f0000-0x00400000 : "art"
->Oops: flash id 0x10215 .
NET: Registered protocol family 2
IP route cache hash table entries: 512 (order: -1, 2048 bytes)
TCP established hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
TCP bind hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
TCP: Hash tables configured (established 2048 bind 2048)
TCP reno registered
TCP bic registered
NET: Registered protocol family 1
NET: Registered protocol family 17
802.1Q VLAN Support v1.8 Ben Greear <greearb@candelatech.com>
All bugs added by David S. Miller <davem@redhat.com>
VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 128k freed

init started: BusyBox v1.01 (2010.04.08-11:57+0000) multi-call binary
Algorithmics/MIPS FPU Emulator v1.5
ip_conntrack version 2.4 (256 buckets, 5120 max) - 244 bytes per conntrack
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ip_nat.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ipt_MASQUERADE.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ipt_conntrack.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ipt_iprange.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ipt_mac.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ipt_string.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/iptable_nat.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ipt_time.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ipt_TRIGGER.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ip_conntrack_pptp.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ipt_TCPMSS.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ipt_multiurl.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ip_conntrack_h323.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ipt_MARK.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/sch_htb.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/sch_prio.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/sch_sfq.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/cls_basic.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/cls_fw.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/ts_kmp.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/flashid.ko': No such file or directory
insmod: cannot open module `/lib/modules/2.6.15/kernel/harmony.ko': No such file or directory
Now flash open!
Now flash open!
sys_mode=3 mac:8106c000 ag7240_macs[0]:00000000 ag7240_macs[1]:8106c000
2
sys_mode=3 mac:80310000 ag7240_macs[0]:80310000 ag7240_macs[1]:8106c000
1
sys_mode 3 PHY4 auto-negotiation enable
Attention: PHY4 Class A setting in debug 5 register which is not described in DS
phy_setup ethUnit:0 phyUnit:4
Port 4, Neg Success

(none) mips #1 Mon Feb 14 14:32:06 CST 2011 (none)
(none) login: ATHRS26: resetting s26
ATHRS26: s26 reset done
sys_mode 3 PHY0 auto-negotiation enable
Attention: PHY 0 Class A setting in debug 5 register which is not described in DS
sys_mode 3 PHY1 auto-negotiation enable
Attention: PHY 1 Class A setting in debug 5 register which is not described in DS
sys_mode 3 PHY2 auto-negotiation enable
Attention: PHY 2 Class A setting in debug 5 register which is not described in DS
sys_mode 3 PHY3 auto-negotiation enable
Attention: PHY 3 Class A setting in debug 5 register which is not described in DS
phy_setup ethUnit:1 phyUnit:0
phy_setup ethUnit:1 phyUnit:1
phy_setup ethUnit:1 phyUnit:2
phy_setup ethUnit:1 phyUnit:3
Port 0, Neg Success
Port 1, Neg Success
Port 2, Neg Success
Port 3, Neg Success
device eth0 entered promiscuous mode
Now flash open!
phy_setup ethUnit:1 phyUnit:0
phy_setup ethUnit:1 phyUnit:1
phy_setup ethUnit:1 phyUnit:2
phy_setup ethUnit:1 phyUnit:3
Port 0, Neg Success
Port 1, Neg Success
Port 2, Neg Success
Port 3, Neg Success
ath_hal: module license 'Proprietary' taints kernel.
ath_hal: 0.9.17.1 (AR5416, DEBUG, REGOPS_FUNC, WRITE_EEPROM, 11D)
wlan: 0.8.4.2 (Atheros/multi-bss)
ath_rate_atheros: Copyright (c) 2001-2005 Atheros Communications, Inc, All Rights Reserved
ath_dev: Copyright (c) 2001-2007 Atheros Communications, Inc, All Rights Reserved
ath_pci: 0.9.4.5 (Atheros/multi-bss)
wifi0: Atheros 9280: mem=0x10000000, irq=48 hw_base=0xb0000000
wlan_me: Version 0.1
Copyright (c) 2008 Atheros Communications, Inc. All Rights Reserved
wlan: mac acl policy registered
Country ie is US
maxrate = 300000
Country ie is US
br0: port 1(eth0) entering disabled state
phy_setup ethUnit:1 phyUnit:0
phy_setup ethUnit:1 phyUnit:1
phy_setup ethUnit:1 phyUnit:2
phy_setup ethUnit:1 phyUnit:3
Port 0, Neg Success
Port 1, Neg Success
Port 2, Neg Success
Port 3, Neg Success
device ath0 entered promiscuous mode
br0: port 2(ath0) entering learning state
br0: topology change detected, propagating
br0: port 2(ath0) entering forwarding state
br0: port 2(ath0) entering disabled state

OPERMODE:5****
Country ie is US
br0: port 2(ath0) entering learning state
br0: topology change detected, propagating
br0: port 2(ath0) entering forwarding state
br0: port 2(ath0) entering disabled state
Country ie is US
br0: port 2(ath0) entering learning state
br0: topology change detected, propagating
br0: port 2(ath0) entering forwarding state

_________________
Regards,
Vaako

1x Netgear R7000 Nighthawk DD-WRT DD-WRT v24-sp2 (02/04/14) std (SVN revision 23503)
1x Ubiquiti RouterStation Pro DD-WRT v24-sp2 (12/24/13) std (SVN revision 23204)
1x Asus RT-N16 SVN revision 20675 NEWD-2 K2.6
1x Linksys E4200 v24-sp2 (12/24/13) mega NEWD-2 K3.x (SVN revision 23204)
1x Buffalo WZR-HP-G300NH B0 B0 Gargoyle FW
1x Linksys WRT600N v1.1 (Bricked)
1x Linksys WRT54GL v1.1 (DD-WRT)
1x Linksys WRT54GS v2.2 (DD-WRT)
1x Linksys RVS4000 (stock fw)
3x D-Link DWL-7100AP (openWRT)
2x TP-Link TL-WA801ND (Bridge mode) 100mW TX-Power
Asus WL-520GU SVN 16403M NEWD-2 Eko std-nokaid
4x Fonera with Gargoyle FW
Pyropetepete
DD-WRT Novice


Joined: 11 Feb 2012
Posts: 1

PostPosted: Sat Feb 11, 2012 14:18    Post subject: Reply with quote
I've just bought one of these

http://www.novatech.co.uk/products/networking/wirelessnetworking/wirelessaccesspoints/tl-wa801nd.html

It's a V1.2

I'm really really new to this but is the 100mw power control now valid with the stock FW or the one thats been built here?

Also I can not find how you go about to install such update.

I plan to use this in my atttic with POE injection and using 2 custom bowtie omni directional aerials to get as much cover as possible!

I only paid £23.32 brand new.

Sorry for all my questions!
mcoste
DD-WRT Novice


Joined: 25 Feb 2012
Posts: 1

PostPosted: Sat Feb 25, 2012 20:07    Post subject: WA801ND Reply with quote
deejayq wrote:
yes, i am the one testing dd-wrt on tl-wa801nd (thanks to LOM for the firmware)
i am using it as client for another access point
setting it as "client bridge(routed)" or "client" didn't add ath0 to br0. trying to add later ath0 to br0 also didn't seem to do any good.
so i had to use "wds station" mode.
no other problems found so far.

offtopic
what is br0:0 and why does it have a 169.254.x.x address?


Is this firmware available to download ?
deejayq
DD-WRT Novice


Joined: 11 Feb 2008
Posts: 5

PostPosted: Wed Mar 07, 2012 12:42    Post subject: Reply with quote
there is a file in this thread called factory-to-ddwrt.rar
not official.
do it at your own risk.
after installing i've upgraded to v18024.
it works.
za4em
DD-WRT Novice


Joined: 27 Feb 2012
Posts: 1

PostPosted: Thu Mar 15, 2012 23:26    Post subject: Reply with quote
LOM wrote:
File for WA-801ND, based on WA-901ND rev 16785.
Tested, not by Vaako, but by another user who requested the file and actually had the router..

can i back to original fw after this fw?
Mr.Black86
DD-WRT Novice


Joined: 16 Aug 2011
Posts: 1

PostPosted: Tue Mar 20, 2012 23:17    Post subject: Reply with quote
I just flashed all WA801ND APs one by one in my office with this firmware (file from this tread)

it works

the main advantage for me now is "keep alive" function, because all my APs were hanging at least one time every day on original firmware, even with the last version

thank you
teamleader
DD-WRT Novice


Joined: 10 Apr 2012
Posts: 4

PostPosted: Tue Apr 10, 2012 17:08    Post subject: Reply with quote
Hi @all.
Can i use the Firmware from:
http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=85237
and flash it by the update page on the WA801N?

And can i downgrade the firmware to the original one?

Best regard Smile
Sash
DD-WRT Guru


Joined: 20 Sep 2006
Posts: 17473
Location: Hesse/Germany

PostPosted: Sun Apr 22, 2012 21:18    Post subject: Reply with quote
http://svn.dd-wrt.com/changeset/19083
_________________
Forum Guidelines...How to get help
&
Forum Rules
&
RTFM/STFW
&
Throw some buzzwords into the WIKI search Exclamation
_________________
I'm NOT rude, just offer pure facts!
_________________
Atheros (TP-Link & Clones, etc ) debrick service in EU
_________________
Guide on HowTo be Safe, Secure and Protect Your Online Anonymity!
teamleader
DD-WRT Novice


Joined: 10 Apr 2012
Posts: 4

PostPosted: Mon Apr 23, 2012 17:57    Post subject: Reply with quote
What kind of improvement does the actually update for the WA801 bring?
Sash
DD-WRT Guru


Joined: 20 Sep 2006
Posts: 17473
Location: Hesse/Germany

PostPosted: Mon Apr 23, 2012 18:40    Post subject: Reply with quote
official support
_________________
Forum Guidelines...How to get help
&
Forum Rules
&
RTFM/STFW
&
Throw some buzzwords into the WIKI search Exclamation
_________________
I'm NOT rude, just offer pure facts!
_________________
Atheros (TP-Link & Clones, etc ) debrick service in EU
_________________
Guide on HowTo be Safe, Secure and Protect Your Online Anonymity!
teamleader
DD-WRT Novice


Joined: 10 Apr 2012
Posts: 4

PostPosted: Mon Apr 23, 2012 20:04    Post subject: Reply with quote
that sounds good Smile
is it possible to downgrade the dd-wrt from the WA801 to the original firmware? In case of warrenty for example?
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next Display posts from previous:    Page 3 of 7
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum