Issue with PPTP VPN Server / iPhone Client

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Advanced Networking
Goto page 1, 2  Next
Author Message
neo8820
DD-WRT Novice


Joined: 01 Mar 2011
Posts: 7

PostPosted: Tue Mar 01, 2011 5:51    Post subject: Issue with PPTP VPN Server / iPhone Client Reply with quote
Hello,

I have a wrt54gl that I loaded the vpn firmware build 13064 on. I have the dsl modem plugged into the wan port and have configured pppoe and dyndns. I have enabled the pptp server, set the server ip = 192.168.1.1, configured the ip/pass etc.

From my iphone I configured a new pptp connection. The problem I am having is it doesn't consistantly work. 1 out of every 20 connections will work and the VPN works beautifully. Then, if I disconnect and try to reconnect it fails. Sometimes it fails 50 times before it works again, sometimes only 2 or 3.

Can anyone think why my configuration works but not consitantly?
Sponsor
phuzi0n
DD-WRT Guru


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 10143

PostPosted: Tue Mar 01, 2011 12:58    Post subject: Reply with quote
Start by reading the Broadcom forum announcements.
_________________
Read the forum announcements thoroughly! Be cautious if you're inexperienced.
Available for paid consulting. (Don't PM about complicated setups otherwise)
Looking for bricks and spare routers to expand my collection. (not interested in G spec models)
neo8820
DD-WRT Novice


Joined: 01 Mar 2011
Posts: 7

PostPosted: Tue Mar 01, 2011 19:01    Post subject: Reply with quote
Thanks for the reply. Per the stickies in the broadcom forums I updated the recommended build of 14929 dated 8/12/10 following the instructions in the wiki/broadcom forum stickies. The problem still remains. After I upgraded to 14929 the iPhone connected after 4 or 5 tries. While it was connected everything worked fine. Now when I try to re-connect using the same settings on the router and the iPhone it won't reconnect.
neo8820
DD-WRT Novice


Joined: 01 Mar 2011
Posts: 7

PostPosted: Wed Mar 02, 2011 3:02    Post subject: Reply with quote
I just turned on logging and looked at the logs and here is what I saw. Can anyone interpret this for me and offer suggestions on how to fix?


Mar 1 22:00:26 DD-WRT daemon.info pptpd[15584]: CTRL: Client 166.205.12.82 control connection started
Mar 1 22:00:26 DD-WRT daemon.info pptpd[15584]: CTRL: Starting call (launching pppd, opening GRE)
Mar 1 22:00:26 DD-WRT daemon.notice pppd[15585]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0
Mar 1 22:00:30 DD-WRT daemon.err pptpd[15584]: CTRL: EOF or bad error reading ctrl packet length.
Mar 1 22:00:30 DD-WRT daemon.err pptpd[15584]: CTRL: couldn't read packet header (exit)
Mar 1 22:00:30 DD-WRT daemon.err pptpd[15584]: CTRL: CTRL read failed
Mar 1 22:00:30 DD-WRT daemon.debug pptpd[15584]: CTRL: Reaping child PPP[15585]
Mar 1 22:00:30 DD-WRT daemon.info pppd[15585]: Exit.
Mar 1 22:00:30 DD-WRT daemon.info pptpd[15584]: CTRL: Client 166.205.12.82 control connection finished
neo8820
DD-WRT Novice


Joined: 01 Mar 2011
Posts: 7

PostPosted: Wed Mar 02, 2011 3:39    Post subject: Reply with quote
I'm not sure if it would help but here is my /tmp/pptpd/options.pptpd file.


lock
name *
proxyarp
ipcp-accept-local
ipcp-accept-remote
lcp-echo-failure 10
lcp-echo-interval 5
deflate 0
auth
-chap
-mschap
+mschap-v2
mppe stateless,required
mppc
ms-ignore-domain
chap-secrets /tmp/pptpd/chap-secrets
ip-up-script /tmp/pptpd/ip-up
ip-down-script /tmp/pptpd/ip-down
mtu 1450
mru 1450
ms-dns 192.168.1.1

I have this command run at startup to force encryption.

sed -i -e 's/mppe .*/mppe stateless,required/' /tmp/pptpd/options.pptpd
neo8820
DD-WRT Novice


Joined: 01 Mar 2011
Posts: 7

PostPosted: Wed Mar 02, 2011 19:59    Post subject: Reply with quote
Any suggestions? I'm almost positive it's something to do with the settings in /tmp/pptpd/options.pptpd but I'm not sure what values to set. I've tried each value I've found in various posts by searching the forums such as require-mppe-128, no40, no56 etc.
neo8820
DD-WRT Novice


Joined: 01 Mar 2011
Posts: 7

PostPosted: Thu Mar 10, 2011 20:25    Post subject: Reply with quote
Does anyone have any suggestions? I'm really at a loss here. I've tried every suggestion I have found in the forums and spent at least 40 hours trying to resolve this problem on my own.
Severin
DD-WRT Novice


Joined: 04 Mar 2009
Posts: 3

PostPosted: Mon Mar 21, 2011 15:29    Post subject: Reply with quote
I have the same issue as well... 1 out of 20 times it will connect; once connected I have no problem staying connected.
Johnb175
DD-WRT Novice


Joined: 08 Oct 2010
Posts: 37

PostPosted: Tue Mar 22, 2011 17:09    Post subject: Reply with quote
Just as a note, my iphone4 worked perfectly running iOS 4.2.1. Right after I upgraded to iOS 4.3 I started seeing this issue where my phone would connect to my dd-wrt router 1 out of 20 times. It's very frustrating. There are numerous post over at the apple discussion board (here, here and here) that talk about it. Another interesting this is connecting to a Cisco Pix 501 using pptp works everytime from my iphone running iOS 4.3. I'm really not sure why it randomly works with dd-wrt but always works on the pix 501. I do know that after iOS 4.3 the dd-wrt pptp vpn connection started not working. From what I have read its "iOS 4.3 doesn't wait for LCP to actually proceed to the "open" state".
Severin
DD-WRT Novice


Joined: 04 Mar 2009
Posts: 3

PostPosted: Thu Mar 24, 2011 16:12    Post subject: Reply with quote
Johnb175 wrote:
Just as a note, my iphone4 worked perfectly running iOS 4.2.1. Right after I upgraded to iOS 4.3 I started seeing this issue where my phone would connect to my dd-wrt router 1 out of 20 times. It's very frustrating. There are numerous post over at the apple discussion board (here, here and here) that talk about it. Another interesting this is connecting to a Cisco Pix 501 using pptp works everytime from my iphone running iOS 4.3. I'm really not sure why it randomly works with dd-wrt but always works on the pix 501. I do know that after iOS 4.3 the dd-wrt pptp vpn connection started not working. From what I have read its "iOS 4.3 doesn't wait for LCP to actually proceed to the "open" state".


Interesting; however, I remember always having this issue, regardless of IOS release. I use the Cisco IPSec VPN connection w/o issue.
neo8820
DD-WRT Novice


Joined: 01 Mar 2011
Posts: 7

PostPosted: Fri Mar 25, 2011 23:34    Post subject: Reply with quote
I upgraded to 4.3.1 today and still the same result.

I have an official bug opened via Apple's bug reporter. The number is 9070114. If you are having the same problem I suggest you open a bug with apple and reference my bug. bugreport.apple.com The more bugs that are open the more attention Apple will give this.

John mentioned LCP. Do you all think modifying these settings could help?

cp-echo-failure 10
lcp-echo-interval 5

When I had my iphone connected to my computer the console in iphoen configuration utility showed the following which also suggests an lcp problem.

Mar 25 19:10:30 iPhone pppd[168] <Warning>: LCP: timeout sending Config-Requests
wlraider70
DD-WRT Novice


Joined: 03 Jan 2010
Posts: 7

PostPosted: Sat Mar 26, 2011 2:36    Post subject: me too Reply with quote
I have the same problem.

Is it possible that the dd-wrt build is at fault?
edjusted
DD-WRT Novice


Joined: 29 Mar 2011
Posts: 3

PostPosted: Wed Mar 30, 2011 4:28    Post subject: Reply with quote
FWIW I'm having the same problems on an iPad 2 with IOS 4.3.1 (see post http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=550569#550569). iPhone 3GS with IOS 4.3.1 works fine with same settings/login, though sporadically and I have zero problems VPN'ing in with my Mac laptop using the same settings/login.

I seem to recall that I could consistently log in with my iPhone on and older IOS version but it's been 6+ months.
TomD
DD-WRT Novice


Joined: 04 Apr 2011
Posts: 4

PostPosted: Mon Apr 04, 2011 19:36    Post subject: Reply with quote
Same problem: IPAD 2 4.3.1 not working (connecting - starting - disconnecting). Windows client from the same subnet connects every time.

Same here:

http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2778039&start=60&tstart=0
mikesus
DD-WRT Novice


Joined: 10 Apr 2011
Posts: 2

PostPosted: Sun Apr 10, 2011 2:23    Post subject: VPN FIX Reply with quote
http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2778039&start=75&tstart=0

Quote:
Thanks to the work and post by Syrex I have been able to get a workable PPTP connection.

What I have done on my DD-WRT router is add the following to the startup window.
Found here - Administration > Commands > Startup

echo 'noaccomp' >> /tmp/pptpd/options.pptpd

I have verified that it works both over 3G and from another WiFi network connection

I did it this way so all I will need to do is remove command from the startup window if a real fix is released.

Thanks again Syrex
Goto page 1, 2  Next Display posts from previous:    Page 1 of 2
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Advanced Networking All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum